Verschillende soorten rijlaarzen

Stel je begint net met paardrijden, je gaat naar de ruitersportzaak. Er zijn daar zoveel verschillende soorten rijlaarzen, wat moet je nou kiezen. In dit artikel bespreken we verschillende soorten schoeisel.

De rubberrijlaars:

Iedereen kent hem de rubberrijlaars, de laars die je opzich makkelijk aankrijgt maar die vervolgens niet meer van je voet afgaat. Dé beginnerslaars. Hij is niet heel duur (verschilt per merk), is makkelijk om mee te beginnen en ze verkopen hem overal. Wat zijn nou de voor en na delen van de rubberrijlaars?

Voordelen: Meestal zitten ze lekker, als ze vies worden kan je ze heel makkelijk weer schoonmaken, ze zijn niet duur en je kan ze overal kopen.  

Nadelen: Je krijgt enorme zweetvoeten, met warm weer of zon lijkt het wel een broeikas in de laarzen, ze gaan heel lastig uit.

Jodphurs:

Jodphurs zijn meestal de 2e stap na de rubberrijlaarzen, meestal zijn de jodphurs ook van rubber. Jodphurs kun je krijgen van 3 verschillende materialen: rubber, synthestisch leer en echt leer. Ik heb nu van echt leer, deze zitten erg fijn. Boven jodphurs draag je chaps, ook bij deze kun je uit verschillende materialen kiezen. Mits je een rits heb in je jophurs kun je alsnog problemen krijgen met het uittrekken. Jodphurs kun je ook goed gebruiken als stal schoen.

Voordelen: Ook deze kun je bij elke ruitersportzaak krijgen, ze zitten erg fijn, ze gaan makkelijker uit, je kan ze ook prima gebruiken als stalschoen. 

Nadelen: Je moet er chaps boven dragen en dit moet je er dus extra bijkopen, ook hier in krijg je zweetvoeten (hangt van het materiaal af), ze zijn duurder als rubberrijlaarzen, ook hiermee kun je problemen krijgen bij het uit trekken. 

De leren rijlaars:

De laatste stap die je neemt in nieuwe rijschoenen zijn waarschijnlijk de leren rijlaarzen. Deze kunnen nogal prijzig zijn, maar zijn wel erg comfortabel mits je ze goed inloopt. Leren rijlaarzen zijn verplicht als je officieel wedstrijd rijd.

Voordelen: Waterdicht, comfortabel (mits je ze goed inloopt), ziet er chique uit, verschillende uitvoeringen, verkopen ze in elke ruitersportzaak.

Nadelen: Beperkt in kleur, kan prijzig zijn (verschilt per merk), zonder rits gaan ze lastig uit, bij slecht onderhoud kunnen ze snel kapot gaan.

 

Ik hoop dat jullie dit artikel leuk vonden en er misschien nog iets van hebben opgestoken. Groetjes Danielle!